Bedrijven die online aanwezig zijn weten vaak wel hoe belangrijk linkbuilding is voor SEO en dus voor de vindbaarheid van de bedrijfswebsite in Google. Waar externe linkbuilding bestaat uit links vanuit andere websites naar jouw website, bestaat interne linkbuilding uit het linken van een pagina van jouw website naar een andere pagina binnen jouw website. Veel bedrijven laten dit nog wel eens achterwege. Zonde! Je hebt namelijk, in tegenstelling tot externe links, controle over interne links.
3 tips voor interne linkbuilding
Interne linkbuilding is dus ontzettend belangrijk voor een website. In deze blog geven wij 3 tips voor interne linkbuilding en hoe je dit doet voor je eigen website.
Anchor text
Do-follow en no-follow
Linkrelevantie
Dus wat zijn nu de belangrijkste aspecten voor succesvolle interne linkbuilding?
Anchor text
De anchor text, of ankertekst, is de tekst die zichtbaar is wanneer je een link naar een andere pagina maakt. Maak je een link naar een pagina ‘onze producten’, dan is ‘onze producten’ de anchor text. Dus waarom zou je niet altijd de zoekwoorden gebruiken waarop je gevonden wilt worden?
Het heeft zeker nut om dit een aantal keer te doen. Echter ziet Google dit als over-optimalisering wanneer je dit constant doet. Over-optimaliseer dus niet, maar gebruik verschillende anchor texts voor je interne links. Let hierbij ook op de tekst die om de anchor text heen staat. Google is slim en let hier ook op.
Do-follow en no-follow
Do-follow en no-follow links. Voor veel mensen een onbekend begrip. Wanneer je een link een no-follow tag meegeeft, geef je eigenlijk bij Google aan om deze link niet te volgen en dus niet te indexeren. Waarom zou je dit doen? Dit kan nuttig zijn om de gebruiker op jouw website toch relevante interne links te bieden, zonder dat zogenaamde ‘link juice’ verloren gaat. Google geeft dan namelijk alleen maar waarde aan de links die écht belangrijk zijn op jouw pagina.
Linkrelevantie
Iedereen snapt wel dat het geen nut heeft om naar een pagina te linken die niet relevant is of die een compleet ander onderwerp heeft. Wie linkt er nou vanuit een dieetpagina naar een pagina over horloges? Google let hier ook op, en waardeert het niet wanneer je dit doet. Deze alinea gaat over linkrelevantie, wat een belangrijk deel van SEO is. Zoals je ziet plaatsen wij dus een interne link naar onze SEO diensten. Het is dus belangrijk om enkel te linken naar gerelateerde onderwerpen waarmee je Google, en nog belangrijker, je gebruikers de beste ervaring biedt!