Wij krijgen regelmatig de vraag hoe Instagram ingezet kan worden voor bedrijven. Instagram groeit ontzettend snel en door de enorme groei van dit social mediakanaal is het ook interessant om in te zetten binnen de zakelijke markt. Momenteel zijn er meer dan 25 miljoen bedrijfsaccounts actief op Instagram en ligt de engagement rate van tot wel 10 keer hoger dan bij andere social mediakanalen. Het moge duidelijk zijn dat Instagram een ontzettend waardevol middel is om in te zetten binnen jouw bedrijf. Maar hoe zet je Instagram in voor je bedrijf?

Stappen om Instagram succesvol te gebruiken

Het inzetten van Instagram binnen je organisatie heeft ontzettend veel voordelen. Hieronder gaan we kort door de stappen heen om Instagram succesvol te gebruiken.

  • Strategievorming

  • Hashtags

  • Tagging

  • Content

Dus hoe zet je Instagram in voor je bedrijf?

Strategievorming

Het heeft geen zin om zomaar te posten op Instagram zonder dat er een idee achter zit. Een duidelijke strategievorming binnen Social Media marketing en dus ook op Instagram is daarin erg belangrijk. Geef antwoord voor jezelf op de volgende vraag: met welk doel wil ik Instagram inzetten? Dit kan door je awareness vergroten, het stimuleren van verkoop of het vergroten van de klantloyaliteit. Zomaar wat doelstellingen waar een duidelijke strategie aan ten grondslag ligt. Bedenk heel goed wat je wilt bereiken.

Hashtags

Voor het bereiken van je doelgroep zijn #hashtags ontzettend belangrijk. Hashtags worden gebruikt om jouw berichten vindbaar te maken op bepaalde zoektermen. Wanneer jouw bedrijf kleding aanbiedt voor dames is het belangrijk om jouw hashtags hierop aan te passen. Het resultaat hiervan is dat je bezoekers je pagina bezoeken aan de hand van gerichte zoektermen in plaats van het toevallig bezoeken van je Instagram pagina. Hoe populairder je hashtags, hoe hoger het zoekvolume. Door middel van hashtags kun jij dus je gewenste bereik en doelgroep aantrekken.

Tagging

Taggen is het koppelen van content aan je product. Hiermee kan je makkelijk vanuit een bericht doorklikken naar bijvoorbeeld een webshop. Het kopen van een product is hierdoor een stuk makkelijker.

Wanneer iemand op je foto klikt, krijgt diegene de prijs van het product te zien met een link naar jouw webshop. Hier kan diegene het product direct aanschaffen.

Tip: na 9 tagposts krijg je van Instagram een extra tabblad op je profiel te zien. Hierin krijg je een handig overzicht met alle shopping posts.

Content

Ten slotte het allerbelangrijkste onderwerp op Instagram: content. Het gaat ten slotte allemaal om de beleving. Mensen nieuwe dingen te laten ontdekken en inspireren moet altijd het doel zijn van je berichten. Het consistent posten is hier een belangrijk onderdeel van. Probeer zeker twee keer per week relevante content te uploaden waarin je de bezoeker enthousiast maakt.

Zorg daarnaast dat je content past bij je bedrijf en het product dat je aanbiedt. Een eigen, consistente stijl is hierin essentieel. Gebruik vaste effecten en kleurcombinaties zodat bezoekers direct weten dat het om jouw product gaat. Hiermee creëer je een overzichtelijk profiel. ‘Always remember: content is king’.