Hoe word je beter gevonden op Amazon? Wat is het eigenlijk? Amazon is één van de grootste online retailers ter wereld. Momenteel merken we daar in Nederland nog niet zoveel van, maar daar gaat verandering in komen. Nu kun je bij de Nederlandse versie van Amazon enkel voor boeken terecht. Voor de overige producten moet je bij de Amerikaanse en Duitste variant zijn. Vanaf volgend jaar zou Amazon echter ook in Nederland met haar uitgebreide assortiment aanwezig zijn.

Het moment om als bedrijf te kijken hoe je Amazon in kunt zetten voor jouw onderneming en hoe jij beter gevonden kan worden met jouw producten op misschien wel het grootste aankomende online platform in Nederland, zodat jij een perfecte start hebt ten opzichte van je concurrenten.

Hoe word je beter gevonden op Amazon?

Het platform Amazon biedt enorm veel kansen voor bedrijven die hun producten breed willen afzetten. Hieronder bespreken we hoe jouw onderneming beter gevonden kan worden op Amazon.

  • Zoekmachine optimalisatie

  • Conversie optimalisatie

  • Sales

Dus hoe word je beter gevonden op Amazon op basis van bovenstaande punten?

Zoekmachine optimalisatie

De eerste stap binnen dit proces is zoekmachine optimalisatie. Nu denk je hierbij misschien direct aan optimalisatie binnen Google, maar Amazon heeft ook haar eigen algoritme. Dit betekent dat Amazon binnen haar eigen algoritme bepaalt welke producten bovenaan komen!

Een essentieel onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie is het juiste gebruik van zoekwoorden. Deze zoekwoorden kun je op verschillende plekken binnen je Amazon pagina gebruiken. Dit begint uiteraard bij de producttitel. Aan de hand hiervan bepaalt Amazon de relevantie van het artikel op basis van de zoekopdracht van de consument. Het is dus erg belangrijk om je zoekwoorden duidelijk te vermelden in de producttitel. Let er wel op dat je niet overdrijft. Wanneer je de zoekwoorden vermeld in de producttitel pakt Amazon dit echt wel op, maar bij overmatig gebruik raakt de consument geïrriteerd en werkt dit averechts.

Daarnaast is het belangrijk om zoekwoorden te gebruiken in het tabblad ‘keywords’ van Amazon. Hierin kun je aangeven op welke zoekwoorden je gevonden wil worden met het desbetreffende product dat je verkoopt. Het is hierin belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies verkoopt en waar je op gevonden wil worden. Wees hierin specifiek. Verkoop je damesjassen? Gebruik dan niet ‘kleding’ of ‘dameskleren’, maar gewoon ‘damesjassen’ of ‘vrouwenjassen’. Hiermee word je beter gevonden.

Als laatste is het belangrijk om je zoekwoorden te gebruiken in de productbeschrijving. Hierin heb je 2000 tekens beschikbaar om te zorgen dat de klant jouw product aanschaft. Zorg ervoor dat je ook hierin je zoekwoorden gebruikt. Niet extreem veel, maar ook niet te weinig. Het is hierin wel belangrijk om synoniemen van je zoekwoorden te gebruiken. Hiermee speel je nog beter in op de wensen van de klant.

Conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is het zo aantrekkelijk mogelijk maken om naast het klikken op een bepaald product, het product daarna ook daadwerkelijk aan te schaffen. Dit heb je inmiddels deels gedaan door middel van het creëren van een duidelijke productomschrijving. Daarnaast helpt het enorm wanneer je duidelijke productfoto’s gebruikt van uitstekende kwaliteit.

Daarnaast is het mogelijk om de sterke punten, de meerwaarde van je product, aan te kaarten door middel van productkenmerken. Door een aantal sterke punten van je product te noemen kan de consument snel zien waarin jij je onderscheidt van je concurrenten. Vervolgens is het mogelijk om reviews achter te laten bij jouw producten. Aan de hand hiervan zien andere (toekomstige) kopers of jouw product in de smaak is gevallen bij voorgaande kopers. Positieve reviews zijn dus essentieel!

Sales

Naast dat jij zoveel mogelijk wil verkopen, wil Amazon dat natuurlijk ook. Wanneer jij veel producten verkoopt via het platform valt dit Amazon ook op en zal het je belonen met betere posities in zoekresultaten. Hiermee is het mogelijk om je verkopen nog verder omhoog te schroeven. Wanneer je hierdoor misschien wel ‘Amazon Choice’ wordt, zullen de verkopen helemaal binnenstromen!